Vad är en WordPress-webbplats?
WordPress är ett CMS med öppen källkod skrivet i PHP och parat med en MySQL/MariaDB-databas. I enklaste termer är WordPress en öppen plattform, en webbplatsbyggare, där du kan göra enkla och enkla hemsidor för dina företag och bloggar.
Det finns många funktioner på WordPress, inklusive mallarna där du bara kan plugga in din information och skapa en webbplats, plugins, tillägg, olika teman och mycket mer.
Det finns andra sätt att skapa webbplatser, men WordPress har alltid varit den mest populära och mest använda plattformen med öppen källkod för att skapa webbplatser. Undrar du varför så många väljer WordPress framför någon annan plattform?
Hur man bygger en WordPress-webbplats
Det finns tio enkla steg för att komma igång med WordPress. Följ bara dessa så är du igång snabbt.
Steg 1: Definiera din webbplats
Innan du gör något som involverar WordPress måste du välja din nisch. Om din WordPress-webbplats inte är till för ett befintligt företag, se till att du väljer ett ämne som verkligen intresserar dig så att det inte kommer att kännas som en börda att uppdatera din webbplats nu eller månader på vägen.
Steg 2: Välj ett domännamn
Ditt domännamn bör relatera direkt till ditt företag eller den nisch du valde i steg 1, och det bör vara ett namn som är så lätt för användare att komma ihåg att de aldrig glömmer det. Att göra lite sökordsforskning kan också vara till hjälp. Fastnat på ett visst namn, men .se är taget? Prova .com eller .nu
Steg 3: Skaffa webbhotell
Ditt nästa steg är att hitta ett pålitligt webbhotell för att hantera din webbplats. Vi rekommenderar er alltid att välja ett branschledande servrar och infrastruktur. Helst en svensk eller flerspråkiga kundsupport är tillgänglig via chatt, e-post och telefon.
Steg 4: Installera WordPress
Med risk för att säga det uppenbara, när du väl har hittat ditt webbhotell och domännamn, är det dags att installera WordPress och komma igång. Det är enkelt att installera WordPress och det tar bara några minuter.
Steg 5: Välj ditt WordPress-tema
Därefter måste du bestämma dig för ett designtema för din WordPress-webbplats. Tusentals och åter tusentals teman är tillgängliga, allt från helt gratis till uppåt hundratals kronor. När du väljer ditt tema, försök att se till att det är vettigt för både ämnet för din webbplats och layouten och innehållet du planerar att publicera.
Bland WordPress-temans premium WordPress-temaval hittar du en uppsättning färdiga alternativ för olika ämnen. Dessa inkluderar företag, tjänster, skönhet, mode, fotografi, utbildning, mat och många andra. Var och en av dem kan bli en utmärkt bas för sajten som du alltid har drömt om.
Steg 6: Installera WordPress-plugins
Ett WordPress-plugin är ett program skrivet i PHP-skriptspråket som lägger till specifika funktioner eller tjänster till en WordPress-webbplats. WordPress-plugins ger en hel del anpassning och flexibilitet till din WordPress-webbplats, såväl som värdefulla funktioner och verktyg för dina besökare.
Du kanske inte börjar med många plugins, men ju längre du använder WordPress, desto mer kommer du att gynna din webbplats. Några av våra favoriter inkluderar JetPack och Yoast SEO. Du kan hitta alternativet för plugins från din WordPress admin.
Steg 7: Slutför dina administrativa sidor
Viktiga sidor inkluderar din kontaktsida, om sida, sekretess och ansvarsfriskrivningssida. Få dessa ur vägen innan du fokuserar på att lägga till innehåll på din webbplats – trots allt är det lättare att lägga till dem nu än senare, när du är klar med att publicera alla andra, mer spännande saker! Dessa sidor tjänar också till att skydda både dig och dina webbplatsbesökare.
Steg 8: Publicera din WordPress-webbplats
När du har publicerat de viktiga administrativa sidorna är det dags att börja lägga till intressant innehåll. Oavsett vilken nisch du har vill du vara säker på att du inkluderar massor av kvalitetsinnehåll för dina läsare. Gör dina sidor visuellt rika, och gör det dessutom till en prioritet att fortsätta lägga till nytt innehåll regelbundet. Om du bloggar, lägg till minst en bild till varje inlägg. Detta ger inte bara dina läsare något att dela på sociala medier, utan det gör också ditt innehåll mer tilltalande. Oavsett om du bestämmer dig för att lägga till innehåll dagligen, veckovis eller månadsvis, kommer att skapa en innehållskalender hjälpa dig att hålla dig på rätt spår.
Steg 9: Glöm inte marknadsföring
Marknadsföring av din nya webbplats är ett av dom viktigaste stegen. Först, SEO (sökmotoroptimering): se till att dina sidor har relevanta sökord i rubriken, beskrivningen och brödtexten. För det andra, ta dig tid att marknadsföra din webbplats på alla möjliga sätt. Gratis alternativ inkluderar att använda forum för sociala medier och att skicka ett vanligt nyhetsbrev via e-post. Du kan också överväga att gästposta och kommentera bloggar, forum och gemenskaper för att bygga upp dina sociala kontakter och länka popularitet.
Steg 10: Säkerhetskopiera din webbplats
Ditt innehåll är din mest värdefulla tillgång, så se till att du säkerhetskopierar din webbplats! För din blogg innebär det att du säkerhetskopierar ditt innehåll i händelse av en krasch, så att du inte behöver börja om från början. Om du inte säkerhetskopierar inlägg, plugins och affiliate-länkar kan det ta ett tag innan du kommer på fötter igen. Om du inte har tid att säkerhetskopiera din webbplats regelbundet bör din webbvärd erbjuda ett alternativ.